Tuesday 31 May 2011

Osama Bin Laden on kinni püütud



Istun terrassil - grillin ning tsillin, kõrval tühermaal, kivihunnikus käib laste sõjamäng.
Omal ajal jagunesid mängijad valgeteks-punasteks, sakslasteks- venelasteks. Täna kostus võidurõõmus hüüe " Osama bin Laden on kinni püütud!"
No mis siis ikka!?
Multikultuurne maailm on jõudnud ka eestimaa kivihunnikutesse.

Thursday 26 May 2011

Jasmiinide revolutsioon Tuneesias




Jutustan siinkohal loo mida rääkis mulle härra Hatem Frikha (pildil paremal) - insener, mõtleja ja muusik Tuneesiast. Jutt keerles selle ümber kuidas algas Jasmiinide revolutsioon, mis Tuneesias on küll lõppemas aga sealt edasi teistesse Põhja Aafrika ja Araabia riikidesse veeredes järjest tuure kogub.

Mis mees see Hatem siis õige on? Mina kutsusin ta siia kui muusiku, et ta esineks Vahemeremaade Festivalil. Eestis veedetud nelja päeva jooksul veetsime väga palju aega koos ja jututeemad olid seinast seina. Selgus, et muusika on tema ja ka ka ta bändikaaslase Malek Ellouzi (pildil vasakul) jaoks vaid hobi. Mõlemad mehed on insenerihariduse omandanud Euroopas, Hatem ka pikalt töötanud nii USAs kui Londonis. Paar viimast aastat tagasi kodumaal olles ja president Zine El Abidine Ben Ali reziimi tugeva mõju tõttu madalat profiili hoidnud mehel on nüüd nagu teine hingamine. Saab vabalt tegutseda, oma ideedega uuele valitsusele toeks olla, planeerida riigile turvalist ja demokraatlikku tulevikku.

Aga nüüd siis sellest, kuidas kõik algas. Sidi Bou Saidi linnas elas ja õppis noormees Mohamed Bouazizi. Peale kooli lõpetamist, erialast tööd leidmata tegeles ta puuviljaturul müüjana. Korrumpeerunud ametnikud esitasid talle ja teistele müüjatele järjest uusija uusi tingimusi, tõenäoliselt oodates altkäemaksu. Ühelt maalt sai Mohamedil siiber ja ta otsustas oma elu lõpetada ning süütas end linnavalitsuse esisel väljakul põlema. See toimus eelmise aasta 17. detsembril ning sealt järgmisel päeval esimene väikesearvuline protestiaktsioon, mis järsult maha suruti ning kus oli ka ohvreid. Järgmisel päeval jälle sama aga ka teistes linnades ja ka pealinnas Tunises.

Järgmine pööre sündmustes toimus 28. detsembril kui president Ben Ali tegi oma telepöördumise, kus peetud kõnes ta mitte ei rahustanud rahvast vaid valas hoopis õli tulle. Hatemi sõnul oli presidendi jutt nagu oleks ta „teiselt planeedilt“, arusaamatu arrogantsi ja ülbusega väljapaisatud laused tõid tuhanded inimesed tänavatele üle terve riigi. Kaks nädalat rahutusi tõi kaasa sadu ohvreid kuni 13. jaanuaril peetud järgmises kõnes oli toimunud 180kraadine pööre Ben Ali suhtumises ja ta lubas oma rahvale maad ja ilmad kokku. Aga oli juba hilja, rahvas skandeeris „mine ära“ – „de gash, de gash, de gash...“ kuni 14. jaanuari hommikul lendas Ben Ali oma lennukiga Saudi Araabiasse.

Hatemi sõnul oli see käik kõigile ootamatu ja tõenäoliselt oleks peale eelmise päeva presidendi meelemuutust asjad võinud ka laabuda ja rahutused vaibuda aga tema sõnul anti Ben Alile lihtsalt sellist nõu, mis teda kiiresti lahkuma sundis. Täna räägitakse juba avalikult, et tõenäoliselt oli selle „hüva nõu“ taga USA mingid teenistused ja Prantsusmaa kui mõjuliider oli seekord täiesti mängust väljas. Kui Ben Ali lõpuks aru sai mis juhtunud siis alustas ta oma ustavate käsilaste abil rahutuste korraldamisega.

Selleks, et vältida oma kodude rüüstamist ja marodööritsemist koondusid mehed sõjaväele appi koduvalve salkadesse ja relvastatuna kõikvõimalike relvadega kaitsesid oma kvartali kodusid. Politsei ei suutnud ega tahtnud ka väikese palga eest oma eludega riskida kuni uus ajutine valitsus otsustas esimese asjana tõsta nende palka, et tagada rahu riigis. Enne stabiliseerumist sai korraloomise käigus surma ligi paarsada inimest kuid Hatemi sõnul oli see väike ohver suure eesmärgi nimel.

24. juuli on päev mil valitakse uus parlament või asutav kogu. Juba praegu on poliitilisele maastikule tekkinud ligi 70 parteid. Aga selleks, et saaks luua uut parteid oli vaja veel teist revolutsiooni, mis toimuski veebruaris ja oli suunatud ainult valitseva üheparteisüsteemi vastu. Kuidagi tuttav tuleb ette kuskilt paarikümne aasta tagant! Islami radikaalide võimuletulekut ei karda mitte ainult Euroopa ja USA vaid ka Tuneeslased ise ning selleks on loomisel ühisrinne demokraatlikest parteidest. Ega see nii lihtne ei olegi, sest vaatamata põhimõtete sarnasusele on isiksuste tasandil arusaamatusi nagu ka meie riigis. Islamiradikaalide toetajaid arvatakse olevat 20% aga loodetavasti valimispäeval jääb nende toetus 10% lähedale pakub Hatem.

Peaministri ametis on hetkel 84 aastane Beji Caid el Sebsi, kes on olnud väga populaarne. Milline saab olema presidendi ja valitsuse roll ühiskonnas seda otsustab uus parlament või asutav kogu. Tõenäoliselt panustatakse parlamentaarsele valitsusele aga eks aeg näitab. Hoiame silma peal!

Miks ma selle pika jutu siia kirja panin? Eks ikka lootuses, et ehk mõni ikka loeb ka ja saab aimu mis Aafrika põhjakaldal õieti toimub. Olen tänu oma projektile ja isiklikele kontaktidele nii eelnimetatud muusikutega ja Eesti aukonsuli härra Jelil Bouraouiga püüdnud pidevalt end sündmuste kulgemisega kursis hoida kuid kõik otseallikaist kuuldu oli ka mulle uudne! Kas meil tõesti ei räägitagi detailidest või olen mina need lihtsalt kõrvust mööda lasknud. Aga kui järgi mõelda siis Mohamedi lootsetust olukorrast hakkas lumepall veerema. Kus see peatub seda teab vaid Allah.

Mulle isiklikult on tundunud, et ega sealkandis meie mõistes demokraatiat me mitte kunagi näha ei saa aga mine tea. Haritud inimesed saavad aru, et isikuvabadus toob kaasa koos kauplemisvabaduse, liikumisvabaduse, sõnavabadusega ka heaolu ja mugavama elu. Tuneesias on haridussüsteem enam vähem paigas ja paljudel on võimalus ka seda saada, erinevalt naaberriigist Liibüast. Liibüa, kui suurim ja rikkaim naaber on oma elanikkonda hoidnud harimatuses ja sellege kaasneb ka radikalism. Hatemi sõnul ei torma ükski kolledzi lõpetanud noor isa pommivöö ümber „uskmatuid päästma“. Äärmuslikele tegudele sunnib harimatus ja sellega kaasnev vaesus.

Rikka naabri jäärapäise juhi Gadaffi saatusest sõltub paljus ka Tuneeslaste tulevik. Tuneesiat pole õnnistatud rikaste naftaväljadega ja ka teistest toorainetest napib aga Hatemi sõnul on neile võrreldes naabriga suurema kulbiga tarkust kõrvadevahele pandud.

Endisest ülikooliaegsest sõpruskonnast on tänaseks saanud ajutise valitsuse juures tegutsev nõuandev organisatsioon, kuhu kuulub ka jutustuse idee autor Hatem. Tema väitel käiakse tihti koos, ideid ja plaane on igasuguseid. Kuidas luua oma demokraatlik seadusandlus? Kuidas panna inimesed makse maksma, mida nad kunagi elus ei ole pidanud tegema? Kuidas ehitada kiiresti ja palju odavaid elamispindu? Kuidas edendada haridussüsteemi? Jne. Jne.

Mulle tundub, et vaatamata sellele, kes uue parlamendi ja valitsuse moodustab on emamik tuneeslastest mõtetes valmis minema rasket demokraatia teed ja kuulama ka mõttekoja suuniseid. Kuidas meie paarkümmend aastat tagasi sarnaseid probleeme püüdsime lahendada polegi enam nii hästi meeles. Aga kui juttu alustad siis tuleb kõik meelde ja tõesti saab nentida, et miski siin taeva all ei ole võimatu. Ükskord nad teevd oma riigi valmis nii kui nii!


Saturday 7 May 2011

Vabatahtlikest

Vabatahtlike aasta, vabatahtlike nädal, "Teeme Ära". Niii palju juttu, pilti, igas võimalikus kanalis vabatahtlikkusest, et ka kõige jäigemate silmaklappidega meediakanalite jälgija pidi mingi informatsiooni sellest teemast saama.

Vabatahtlik tegevus on oma aja, energia või oskuste pakkumine vabast tahtest ja tasu saamata. Vabatahtlikud aitavad teisi või tegutsevad peamiselt avalikes huvides ja ühiskonna heaks. Oma pereliikmete abistamist ei loeta vabatahtlikuks tegevuseks.

Minu suhe vabatahtliku tööga. Viimasel ajal on seda minult palju küsitud ja järele mõeldes, kui palju ma siis vabatahtlikku tööd teen olen vastanud, et oluliselt rohkem kui oma põhitööd!? Tööandja oleks sellise töötaja ammu vallandanud, aga kuna olen iseendale tööandjaks siis...

Rehaga teen tööd oma koduaias, see ei ole minu vabatahtliku töö panus ühiskonnale. Minu vabatahtlik töö seisneb rohkem mõtlemises, planeerimises, juhtimises, organiseerimises ja lõugade liigutamises. Minu tehtu paistab ehk vähem välja kui puhtaksriisutud ojakallas aga mis siis ikka.