Tuesday 5 April 2011

Langist ja ratturitest

Meil on uus kultuuriminister! Väga tore, sest mulle on Langi tegemised ja väljaütlemised kogu aeg meeldinud ning loodetavasti hakkab kultuurimaastikul lähiaastatel midagi muutuma.

Rein Langi nimekaim, Prantsusmaa pikaajaline kultuuri ja hiljem ka haridusminister Jack Lang, on igale prantslasele teada kui mees, kes on sealsel kultuurimaastikul väga palju positiivset korda saatnud. Mine tea, ehk saab ka meie Langist samalaadne tegelane kellest ka aastaid hiljem räägitakse.

Jack oli kultuuriminister alates 1981st aastast ja juba oma esimese valitsemisaasta jooksul tõi ta kultuuri lihtsale prantslasele lähemale kahe sündmusega.

Fête de la Musique - ehk südasuvine üleprantsusemaaline muusikasündmus toimub ka tänasel päeval samas formaadis. Suve esimesel õhtul ja ööl vallutavad nii professionaalsed kui amatöörmuusikud kõik kontserdisaalid, tänavad ja söögikohad. Kõik see on tasuta ja igaüks leiab oma lemmiku keda kuulama minna.
Samal aastal kehtestas ta ka raamatutele fikseeritud 5%lise juurdehindluse tootjahinnale. Juurdehindluse! Mitte käibemaksu või miski muu maksu. Samalaadne raamatute fikseeritud juurdehindlus kehtib ka paljudes teistes Euroopa riikides, näiteks Austrias, Taanis, Ungaris ja Portugalis. Huvitav mitukümmend protsenti on juurdehindlus meie raamatupoodides?

Tekstis sisalduvale infole viitas meie prantslasest vabatahtlik ja fakte saab kontrollida http://en.wikipvedia.org/wiki/Jack_Lang_(French_politician)

Veel üks tähelepanek, seoses meie jalgratturite röövimisega Liibanonis. Meie ajakirjandus ja välisminister väidavad, et terve Euroopa muust ei räägigi kui meie kadunud seitsmikust. Gaetani, meie vabatahtliku vanemad, kes seoses poja Eestis viibimisega jälgivad väga pingsalt iga pisematki uudist meie riigist, kuulsid sellest faktist esmakordselt nädal peale sündmust, Skype vestluses pojaga. Huvitav, kes siin hämab?

Iga eestlane peab omama mitte ainult kodustatud Soomlast, vaid ka kodustatud Sakslast, Prantslast, Itaallast, Kreeklast, Portugaallast, Inglast ja Hispaanlast. Siis on lootust, et mõni protsent neist suurrahvastest oskaks pikalt mõtlemata öelda, millisel mandril Eesti asub.


1 comment:

  1. no vaatame, kuidas sa ennast mõne aasta pärast tunned :)
    mina elasin just-ministri aastad rahulikult üle. tegelikult isegi hästi, sest nagu ta täna postimehes ütleb, algasid ta ülesande torutöödega :) me saame nüüd uue kohtumaja. kas tänu talle, aga saame.
    oma ametiaja lõpetuseks ajas ta kohtunikel s***a keema ettepanekuga jagada palgatõus väikestele ametnikele.
    näis millise ettepaneku peale sina põlema lähed
    :D

    Ülari

    ReplyDelete